På internationella kvinnodagen idag ser vi tillbaka på de positiva förändringar som har skett inom dam- och flickishockeyn i Stockholm. År 2013 hade vi bara fyra flicklag med en blandning av åldrar och färdigheter. Det fanns endast 413 kvinnliga spelare från ungdom till senior. Det var uppenbart att det behövdes en förändring för att främja jämställdhet och tillväxt inom tjejsidan.
Vi började då en resa tillsammans med våra föreningar och prioriterade dam- och flickishockeyn i det strategiska arbetet. Idag har vi över 60 flicklag och vi i Region Öst var också först i landet med att starta en Damjuniorserie för sex år sedan. Även Damrekreationsverksamhet växer stadigt och har idag 25 lag. Totalt har vi nu över 2000 spelare.
En del i det strategiska arbetet har varit att ha en heltidsresurs som sedan 2019 arbetar dedikerat med att för att stärka dam- och flickishockeyn. Det sker bland annat via stöd till föreningar att starta flickhockeyskolor samt nätverksträffar och utbildningar för tränare, ledare och spelare, till exempel vårt årligen återkommande Damjuniorprogram som vänder sig både till spelare och tränare. Detta driver vi ihop med våra SDHL-föreningar.
En annan del är att kontinuerligt utveckla och utvärdera spelstrukturer och regelverk för att göra övergången mellan olika nivåer och åldersgrupper smidigare så att spelplattformarna gradvis blir mer homogena. Vi har respekt för att det kan förekomma olika åsikter om regler. Just nu pågår en process kring nästa års Seriebestämmelser för ungdom där vår tävlingskommitté och våra föreningsutvecklare träffat föreningsföreträdare för diskussioner vid en särskild tävlingskonferens. Innan jul hölls också en särskild träff med hela regionens föreningar kring F16-serien.
Ett mål framåt är att ytterligare utveckla fler nivåer för att bättre kunna möta spelarnas olika färdigheter /ambitionsnivåer. I detta arbete ingår att på sikt uppnå en förskjutning till att komma ifrån problematiken med det stora antalet underåriga i respektive seriespel inom dam- och flickishockeyn, även för insteget i seniorhockeyn.
Vi har även lärt oss av andra lagidrotter som till exempel handboll och innebandy för att inhämta erfarenheter. Vår strategi är grundad i forskning och evidens. Numera finns även en gemensam strategi för utvecklingen av svensk dam- och flickishockey på nationell nivå innehållande bl.a rapporter och forskning som ytterligare stödjer och underbygger den väg vi i vårt distrikt sedan flera år slagit in på. Vi upplever en enorm kraft kring utvecklingen nationellt. Läs mer om detta i bifogat pressmeddelande från Svenska Ishockeyförbundet. https://www.swehockey.se/svensk-ishockey/nyheter-foer-svensk-ishockey/milstolpe-passerad-10-000-registrerade-flick-och-damspelare-i-sverige/
Även om vi vet att vi har en lång väg att gå är vi stolta över de framsteg vi har gjort. Vi ser optimistiskt på framtiden och fortsätter vårt arbete med våra föreningar för att främja utvecklingen inom flick- och damishockeyn. Idag hyllar vi alla spelare, ledare, tränare och eldsjälar som bidrar till en mer inkluderande och jämställd ishockeyvärld.
Vill ni veta mer om Stockholms flick- och damverksamheter i våra föreningar, kontakta pontus.lundqvist@stockholmhockey.se