Spelare/ Hockeygymnasium

För dig som ska välja gymnasium till hösten kan dessa sida va till hjälp för att se vad som finns för alternativ för dig som vill kombinera gymnasiestudierna med ishockeyinriktade kurser. 

Det finns olika benämningar på "hockeygymnasium" där NIU är en Nationell Idrotts Utbildning, LIP är den Lokala Rekommenderade Ishockey Profilen och LIU som är den Lokala Idrotts Utbildningen. På denna sida finner du Stockholms olika alternativ för att läsa ishockey under gymnasietiden samt vad det olika begreppen står för. 

Ni har väl inte missat att man kan gå på hockeygymnasium i din närhet? 
Hockeygymnasier i Stockholmsregionen erbjuder en unik möjlighet för unga hockeyspelare att kombinera sina studier med en intensiv och professionell träningsmiljö. Dessa gymnasieprogram är specialiserade och fokuserade på att utveckla både akademiska kunskaper och hockeyfärdigheter på en hög nivå.
En typisk dag på ett hockeygymnasium i Stockholmsregionen börjar tidigt på morgonen med träning eller gym. Spelarna får tillgång till faciliteter och instruktörer som hjälper dem att förbättra sin teknik, kondition och styrka. Efter träningen tar studenterna sedan sina vanliga skolkurser.
Det som gör hockeygymnasier i Stockholmsregionen speciella är det nära samarbetet med lokala hockeyklubbar och elitlag. Det finns ofta möjligheter för studenterna att delta i extraträningar med tränare från dessa klubbar och till och med få chansen att spela i juniorlag eller i ungdomslag på hög nivå.
Dessutom finns det vanligtvis dedikerade resurser för att stödja studenternas hockeykarriärer även utanför isen. Det kan inkludera mental coaching, skadeförebyggande träning och kost- och näringsrådgivning.
För många unga hockeyspelare är hockeygymnasier i Stockholmsregionen en dröm som ger dem möjligheten att utveckla sig både som idrottare och som studenter på en professionell nivå. Det är en miljö där deras passion för hockey kan blomstra samtidigt som de får en gedigen utbildning för framtiden. Att gå på ett hockeygymnasium i hemregionen, som Stockholm, nära familj och vänner, kan vara en väldigt givande upplevelse för unga hockeyspelare av många skäl.
För det första möjliggör närheten till hemmet en stabil och stödjande miljö för de unga spelarna. Att ha tillgång till familj och vänner ger en känsla av trygghet och sammanhang, vilket är särskilt viktigt under de krävande och utmanande åren som tonåring och idrottare. Att kunna återvända hem till en trygg och kärleksfull miljö kan hjälpa till att balansera det krävande schema som ett hockeygymnasium kan innebära.
Dessutom ger närheten till familj och vänner möjligheter till socialt stöd och gemenskap utanför hockeyn. Att kunna delta i familjeaktiviteter och umgås med vänner utanför skolan och träningen är viktigt för en balanserad livsstil och för att främja en sund mental hälsa.
Ytterligare en fördel med att gå på ett hockeygymnasium nära hemmet är att det kan underlätta föräldrarnas deltagande och engagemang i elevens idrottskarriär. Föräldrar kan enklare närvara vid matcher och träningar och vara en del av spelarens utveckling och stödja dem på deras resa.
Sammanfattningsvis kan närheten till familj och vänner göra upplevelsen av att gå på ett hockeygymnasium i Stockholm ännu mer meningsfull och givande. Det skapar en stabil och stödjande miljö där spelarna kan utvecklas både som idrottare och som individer samtidigt som de har möjlighet att njuta av nära relationer och gemenskap utanför isen.

Viktiga datum

För er som vill söka: LIU + LIP 

Stockholms län

 • Gymnasieval: 14  januari - 15 februari
 • Preliminär antagning: Klar 15 april 
 • Omval: 15 april – 17 maj
 • Slutlig antagning: Klar 1 juli 
 • Antagningsbesked: logga in på hemsidan för att se ditt antagningsbesked.
 • Reservantagning 1: Slutet av juli
 • Reservantagning 2: Början av augusti
 • Skolorna tar själva över reservantagningen efter reservantagning 2. 

 Information kring NIU

För er som vill söka: NIU (AIK, Djurgården, Huddinge)

 • 7-11 september (kan variera):
  Ansökan till NIU öppnas. 
  10 oktober:
  Första giltiga datum, att lämna ett tidigt erbjudande till en NIU plats. 
  1 december:
  Sista datum för ansökan till NIU. 
  25 januari:
  Sista datum att ge besked till elever som ansökt till NIU.

  26 januari:
  Sista datum för elev att svara på ett erbjudande om NIU-plats.

  Ansökan öppnar 9 september och stänger 1 december 2024.

Senast uppdaterad: 24-04-15 av Terese Hammarqvist