EWA 0900

Glad nyhet för svensk damishockey nationellt såhär på internationella kvinnodagen!

För oss i Stockholm har resan pågått flera år nu. Då den började 2013 hade vi 400 tjejspelare totalt i alla åldrar och bara 4 flicklag.

Idag är det över 2000 spelare och enbart på flicksidan 64 lag. Vi har stegvis byggt upp spelplattformar från att enbart ha Flickor A, sedan Flickor A och B, Flickor A,B och C till nuvarande F10, F12, F14 och F16 på ungdomssidan och sedan 3 säsonger också kunnat införa en regional damjuniorserie.

 

Fortfarande har vi en god bit kvar innan vi är där vi vill vara men en dag som denna är det ändå kul att reflektera kring några viktiga vägval och insatser som gjorts under resan:

2013/2014: Upprop vid ordförande och sportchefskonferens kring ny strategi, stöd till föreningar att starta upp flickishockeyn Stockholms Ishockeyförbund, bildar särskild kommitté för att kunna jobba mer intensivt med tillväxt och utveckling av dam- och flickishockeyn från förbundets sida, bemannar också om i övriga kommittéer för att säkerställa att särskilt fokus riktas mot jämställdhetsfrågor. Driver igenom en regelförändring inom svensk ishockey som gör att tjejerna inte längre behöver välja mellan att spela i tjejlag eller killag = regeln om paraplyspel införs.

Från 2014: arbete med föreningsstöd fortsätter, startade upp nätverk för dam- och flickansvariga i förening, noggrann uppföljning av spelarnumerärer och lagstrukturer för att gradvis utveckla seriespelet ihop med föreningarnas ansvariga, kommunikationsinsatser och events för att synliggöra vår idrott för fler tjejer, utvecklar särskilda återkommande utbildningstillfällen för att stärka och vidareutveckla tränare till dam/flicklag

2016: Flickhockeyfonden bildas på initiativ av Per Håkansson

2017: noterar en ökning av flickspelare med 15 % mot föregående säsong. Genomför särskild domarutbildning för tjejer för första gången. Damrekreationsverksamheten växer så det knakar.

Från 2019/2020: Nu har vi seriespel för Flickor A, B och C och startar Damjuniorserien i regionen. Anställer en heltidsresurs för att ytterligare kunna stötta föreningarna med att starta och utveckla verksamhet för tjejer. Tar fram en jämställdhetsutbildning för föreningsstyrelser ihop med RF SISU. Startar Damjuniorprogrammet med utvecklingscamper för spelare och tränare ihop med Djurgården första året.

2022/2023: 64 flicklag och seriespel för F10, F12, F14, F16, 9 st damjuniorlag i seriespel, Damettan och en Division 2, 3 st SDHL-lag och seriespel för Damrekreation i tre divisioner. Damjuniorprogrammet genomförs nu i samverkan med alla 3 SDHL-lag Djurgården, AIK och SDE. Startar upp Stockholm Womens Hockey Tournament.

Nu är det bara att fortsätta gasa!

Vi kommer fortsätta arbetet för att stötta våra föreningar med att rekrytera, behålla och utveckla ännu fler, stimulera arbetet med att få fler kvinnliga tränare, domare och jämställda styrelser, jobba vidare med spel- och utvecklingsplattformarna ihop med övriga hockeysverige.

Svensk flick- och damishockey är på frammarsch!

Läs gärna Svenska Ishockeyförbundets inlägg om damjuniorserien i varje region.

Svenska Ishockeyförbundet (swehockey.se)

Terese Hammarqvist 23-03-08