Imagecl2mb

Problem att Stockholm saknar SHL-lag men positiv trend på ungdomssidan!

I helgen stod det klart att Stockholm kommer sakna SHL-lag nästa år. Då AIK sedan tidigare slutade på nionde plats i Hockeyallsvenskan och Djurgården förlorade play-out i fyra raka matcher mot Timrå.

Detta har av förståeliga skäl diskuterats av hockeyälskare i press och över frukostbord i hela Sverige.

Exempelvis Håkan Loob har i SVT framfört att det vore mycket olyckligt om Stockholm skulle sakna representation i högsta serien på herrsidan. Vi delar helt hans bild och kommer göra vad vi kan för att både AIK och Djurgården ska återvända till SHL. Naturligtvis måste vi på Stockholms ishockeyförbund göra vår hemläxa och våra elitföreningar likaså, men utöver det måste också förutsättningarna för elitishockey förbättras. Vi tänker bland annat på arenasituationen som våra elitföreningar befinner sig i, som inte kan jämföras med andra elitföreningar runt om i landet. Vi tänker också ishockeygymnasier med nationellt intag, som inte kan etableras i Stockholm i proportion till spelarunderlaget. Detta är en av våra största utmaningar, att Stockholm varje år mister nästan 100 spelare till hockeygymnasier ute i landet där förutsättningarna för elitföreningarna är helt annorlunda än i Stockholm. Det handlar inte enbart om boende och omhändertagande av elever utan förstås också om nivån på anläggningarna

Vi kommer framåt vara ännu tydligare mot kommuner och Svenska Ishockeyförbundet för att göra vad vi kan för att våra föreningar ska återvända till SHL.

Samtidigt beskrivs Stockholms ishockeyn i allmänhet i negativa termer. För att bidra med en lite tydligare bild av hur Stockholms ungdomshockey ser ut vill därför dela med oss av lite faktaunderlag. Under det senaste decenniet har killar som spelar ishockey ökat med nästan 20%, från 5000 till 6000. På flicksidan är ökningen lavinartad från 200 till 800, dvs en ökning med 300%. Under samma tidsperiod har antalet lag i seriespel fördubblats. Kvalitén på våra föreningars verksamhet är god. Fler spelare fortsätter längre upp i åldrarna, även om vi fortfarande arbetar hårt med att få våra tjejer och killar att spela hela livet. I nu avslutade U16-SM gick alla medaljer till Stockholmsföreningar, finalen stod mellan två Stockholmslag, IFK Täby och Djurgården och SDE tog bronset och i senaste TV-pucken kom båda Stockholmslagen till final för pojkar och våra tjejer kom på tredje plats. Djurgården är Svenska Mästare i J18 och tog silvermedaljen i J20 SM.

Vårt nuläge med fler spelare och med bättre kvalitet än på mycket länge, är resultatet av ett långsiktigt arbete som Stockholms Ishockeyförbund inledde i samverkan med föreningarna redan 2014. Det ser bra ut men det finns fortfarande mycket att göra.

Vi ser det som vår uppgift att skapa bästa möjliga förutsättningar för föreningarna i Stockholmsdistriktet att utveckla duktiga och engagerade ishockeyspelare. Det gör vi genom en rad olika insatser som alla utgår ifrån det vi kallar Stockholmsstrategin 2025.

Styrelsen för Stockholms ishockeyförbund genom

 

Mathias Tegnér                                                                Carina Oddsberg

Ordförande                                                                      Kanslichef

 

Vill ni veta mer hör av er till Carina Oddsberg, Kanslichef, 0722-11 63 36, carina.oddsberg@stockholmhockey.se eller Ordförande Mathias Tegnér: 072-541 53 42

mathias.tegner@stockholmhockey.se

 Faktaunderlag

  • Vi har 607st ungdomslag i seriespel – (jmf 2013, 360 U-lag)
  • Vi har 62 st flicklag i seriespel (F10, F12, F14 och F16) – (jmf 2013, 4 st flicklag)
  • 3 av 4 lag i U16 SM-finalspel SM (SDE, Täby, DIF)
  • 2 lag i J20 SM-kvartsfinal (AIK, DIF)
  • 1 lag i J18 SM-semifinal (DIF)

imagecl2mb.png

Terese Hammarqvist 22-12-27